lauantai 15. tammikuuta 2011

Rokkiviiniä ja gourmetpizzaa

Wines that Rock

Wines that Rock -tavaramerkki on viinitila Mendocino Wine Companyn kanssa yhteistyössä syntynyt viinimaailman rokkikukko. Mark Beamanin luotsaama outolintu sai alkunsa tekijöiden halusta luoda kokonaan uusi viinikategoria, jonka mottona on Great Tasting Wines Inspired by Music. Wines that Rockin viineille on ominaista etiketit, joissa komeilevat ikoniset levynkannet, jotka ”ovat osa musiikillista DNA:tasi”.

Hyviä arvosteluja keränneet viinit on nimetty katu-uskottavaan sävyyn kuten The Rolling Stones Forty Licks Merlot ja Woodstock Chardonnay. Eikä nimet ja suuret puheet ole tässä tapauksessa pelkkää silmälumetta, sillä ensimmäiset korkit avattiin niinkin juhlallisissa tunnelmissa kuin Rock ‘n Roll Hall of Fame 25-vuotisjuhlakonsertin backstagella. Yritys järjestää myös aktiivisesti klubi-iltoja, joissa yhdistyy viininmaistelu ja elävä musiikki.

Mindon kannalta oleellista tämän uudismielisen viiniyrityksen toiminnassa on sen pitkälle viety ympäristöystävällisyys. Viinitarhojen viljely on kestävän kehityksen mukaista: Energia tuotetaan 100 % uusiutuvalla energialla – aurinko- ja tuulivoimalla, jota kerätään omien paneeleiden ja tuulimyllyjen voimin tarhojen vierestä. Rypäleet on luomusertifikoituja ja tilat pieniä perheyrityksiä. Pakkaukset ja etiketit on valmistettu kierrätysmateriaaleista hiilineutraalisti. Jopa pakkauksissa käytetyt painovärit ovat myrkyttömiä soija- ja vesiliuoksia. Paljon vihreämmäksi ei viinituotanto voi tästä mennä – yritys onkin saanut jo kaksi kertaa Governors Economic and Environmental Leadership -palkinnon. 

Mindo testasi vuoden 2006 Pink Floyd's The Dark Side of the Moon Cabernet Sauvignonia omatekoisen gourmetpizzan seuralaisena lauantai-illan palanpainikkeena. Viinin luonnehdinnassa siitä tulisi erottaa mustaherukan ja kirsikan makua, paahdettua vaniljaa ja ripaus suklaata. Ruokasuosituksena mainitaan kana-, pihvi- ja lammasruoat (luomua tietysti!) sekä tomaattikastikepastat. Mindon testipizzan pikantti tomaattikastike, voimakas vuohenjuusto ja rucola sopivatkin mainiosti aromaattisen viinin seuralaisena. Ja koko komeushan nautitaan tietenkin Pink Floydin Dark Side of the Moonin säestyksellä. Mindo suosittelee!

Reeta Salmi / Mindo

Viinin saatavuus: Alkon tilausvalikoima 

Mindon gourmetpizza 
 

Taikina:
1/2 hiivaa
0,5 kg pizzajauhoa
2 dl vettä

Tomaattikastike:
3 rkl oliiviöljyä
1 tuore chili siemenet poistettuna
1 kg tuoreita tomaatteja
2 rkl punaviinietikka
2 valkosipulinkynttä murskattuna
teelusikallinen fenkolia
kourallinen tuoretta basilikaa
kourallinen teoretta meiramia
1 tl suolaa
1 rkl pippuria

Päälle:
70 g mozzarellaa
tuoretta ananasta pikottuna
1 paprika pilkottuna
40 g vuohenjuustoa
10 kpl kalamataoliiveja
100 g herkkusieniä
tuoretta rucolaa (lisätään paistamisen jälkeen)


Tomaattikastikkeen valmistus:

Kalttaa tomaatit (tee ristiviilto tomaattien kantoihin, keitä 5 min kiehuvassa vedessä, kaada vesi pois ja kaada kylmää vettä päälle, anna viiletä pari minuuttia), ja poista kuoret sekä tomaatin kannat/siemenet (siemenet maistuu happamilta). Laita muutama ruokalusikallinen öljyä kattilaan. Lisää valkosipulimurska öljyyn, ja lämmitä kevyesti. Lisää öljyyn chili ja fenkoli, paista minuutti. Lisää tomaatit. Kiehuta ilman kantta, jotta neste haihtuu. Keitä tunnin kaksi. Siinä vaiheessa, kun tomaattikastike alkaa roiskua pitkin liettä, voi laittaa kannen puolittain päälle ja keittää vielä noin 10-15 minuuttia. Ota kastike pois liedeltä, lisää viinietikka, 2-3 rkl oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Maista, ja jos on liian stydiä/mausteista, leikkaa tomaattimurskalla/paseeratulla tomaatilla

Taikina:
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhoa niin paljon, että taikina "kyllästyy". Anna kohota kaksinkertaiseksi. Kaulitse niin ohueksi kuin mahdollista.

Levitä tomaattikastike kaulitun taikinan päälle. Lisää seuraavaksi ensin juusto ja sitten loput ainekset. Laita uuni lämpenemään 250°. Jos käytät sähköuunia, laita pizza mahdollisimman lähelle vastuksia. Paista uunista riippuen 5–15 minuttia kunnes juusto alkaa hieman ruskistua. Tarjoile hyvän viinin ja seuran kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti